Parteneriat de specializare inteligentă Go4Cosmetics

În perioada 3-4 mai 2022, Consorțiul Go4Cosmetics s-a reunit in Italia, cu ocazia MILANO BEAUTY WEEK, eveniment organizat pentru prima data în capitala italiană a modei și a frumuseții, de către Guvernul Regiunii Lombardia.

Consorțiul Go4Cosmetics este un parteneriat de specializare inteligentă recunoscut la nivelul Comisiei Europene, din care fac parte regiunea Centre Val-de-Loire din Franța, Lombardia din Italia, Catalonia din Spania, Olomouc din Cehia și Regiunea Nord-Vest din România, reprezentată de Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest, Clusterul LifeStyle Transilvania și Clusterul Clustherm Transylvania. Lansarea oficială a parteneriatului a avut loc la Paris, în luna octombrie 2021.

Pentru toate aceste regiuni, industria cosmetică reprezintă un domeniu prioritar de specializare inteligentă, prin prisma activității economice dar și de cercetare-dezvoltare, pe lanțul de valoare, extins de la materii prime la producție, ambalaje, logistică, distribuție, promovare și vânzare.

Cu un ecosistem impresionant în jurul acestei industrii dedicate frumuseții, din regiunea Lombardia au participat ReIndustria Inovazione, Clusterul Polo della Cosmesi, Asociația Cosmetica Italia, universități din Milano, Pavia și Cremona și firme producătoare de produse cosmetice și de accesorii pentru ambalaje. Din Franța au participat reprezentanți ai regiunii Centre-Val de Loire, ai celui mai mare cluster de profil Cosmetic Valley, precum și universitari și manageri de programe dedicate susținerii cercetării în aceasta industrie. În cadrul sesiunii dedicate stadiului cercetării în industria cosmetică, ecosistemul românesc și cel regional a fost expus printr-o prezentare din partea Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, în colaborare cu care ADR Nord-Vest a implementat anterior un proiect de poziționare și clusterizare a aceste industrii în regiune. 

Delegația a participat la două vizite ghidate la firme, impresionant fiind nivelul de digitalizare și automatizare, precum și investițiile în marketing și colaborarea cu centrele de inovare și mediul academic pentru identificarea de formule și produse noi, cât mai sustenabile și naturale.

În cadrul întâlnirii comitetului de management al parteneriatului au fost analizate oportunități de finanțare care să asigure sustenabilitatea (în prezent inițiativa fiind finanțată din surse proprii organizațiilor partenere), precum și posibilități de atragere de noi regiuni partenere și extinderea grupurilor de lucru tematice către organizații din ecosistemele regionale ale industriei cosmetice, pentru facilitarea de legături comerciale, de cercetare și de proiecte comune. Ofițerul responsabil de la Comisia Europeană a fost de asemenea prezent la întâlnire, contribuind cu recomandări privind direcțiile de interes și viitoare oportunități.

Scopul Inițiativei Go4Cosmetics este de a contribui la creșterea competitivității mediului de afaceri din regiunile partenere, facilitarea inovării și a colaborărilor trans-naționale, pe trei direcții principale: transformare digitală, industrie verde și conștientizarea consumatorului.

Firmele și organizațiile care doresc să participe la acțiuni ale grupului Go4Cosmetics, inclusiv ateliere tematice on-line sau să beneficieze de canalul de colaborare facilitat de organizațiile regionale, se pot adresa Departamentului Dezvoltare Regională, Proiecte și Relații Internaționale din cadrul ADR Nord-Vest.  

Articol de: Ioana Dragos, expert tehnic ADR Nord-Vest

Articolul anterior
Info Day – OPORTUNITĂȚI DE FINANȚARE PENTRU DIGITALIZAREA INDUSTRIEI
Articolul următor
Parteneriat de specializare inteligentă Go4Cosmetics
Meniu
Sari la conținut