Castelul Bánffy din Răscruci va fi reabilitat prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020

rascruciS-a semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Restaurarea, conservarea şi punerea în valoare a ansamblului monument istoric Castel Banffy, sat Răscruci, comuna Bonţida, Judeţul Cluj”

Proiectul se va derula în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020 finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională  şi gestionat la nivel regional de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest. Valoarea totală a proiectului este de 20.140.414,48 lei cu TVA, din care finanţarea nerambursabilă este de 98%, respectiv 19.296.310,51 lei cu TVA.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă restaurarea şi conservarea Ansamblului monument istoric Castel Banffy din satul Răscruci, format din clădirea castelului şi parcul care îl înconjoară, atât din punct de vedere al valorificării patrimoniului cultural şi a identităţii culturale, cât şi în ceea ce priveste impulsionarea dezvoltării locale prin găzduirea a diverse evenimente culturale.

Lucrările de restaurare vor privi atât zidurile interioare şi exterioare, compartimentările, finisajele, instalatiile de utilităţi cât, mai ales, componentele artistice: tâmplăriile, ornamentica şi finisajele din lemn si lemn pictat, mobilierul cu valoare istorică, vitraliile, inscripţiile, precum şi celelalte elemente artistice care s-au păstrat sau care vor fi reconstituite în baza fotografiilor de arhivă.

De asemenea, se va amenaja parcul Castelului împreună cu lacul acestuia, a fântânii arteziene, precum şi a acceselor auto si pietonale, etc.

Castelul de la Răscruci este administrat de Consiliului Județean Cluj şi face parte din ansamblul arhitectural Bánffy de la Bonţida. Monumentul a fost construit în stil neoclasic eclectic și este împrejmuit de un domeniu folosit în epocă drept reşedinţă de vară a familiei Banffy. În prezent, castelul se poate vizita la cerere.

Articolul anterior
Castelul Teleki din Coltău – proiect de reabilitare a patrimoniului cultural, finanțat prin REGIO 2014-2020
Articolul următor
Achiziție servicii catering
Meniu
Sari la conținut