Orașul Seini a semnat contractul de finanțare pentru transformarea Sinagogii în Muzeu evreiesc

Sinagoga din orașul Seini, județul Maramureș va fi transformată în „Muzeu al Evreilor din Transilvania” și sală de concerte prin intermediul Programului Regional Nord-Vest.

Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest și Primăria Orașului Seini au semnat un contract de finanțare în valoare de aproape 2,5 milioane de euro pentru implementarea proiectului „Restaurare imobil sinagogă – Cod SMIS 302106”. Fondurile alocate vor servi la restaurarea și la reconvertirea edificiului într-un spațiu cultural multifuncțional și într-un centru de referință pentru comunitatea evreiască din România.

Sinagoga din Seini, monument istoric,  datează de la începutul secolului XX și de-a lungul timpului atât fațada, cât și structura edificiului de cult au suferit deteriorări semnificative. În cadrul procesului de restaurare va fi valorificat potențialul acustic al clădirii, aceasta fiind convertită în sală de spectacole și concerte simfonice. Noul centru cultural va avea o capacitate de 50 de locuri și va găzdui o gamă variată de activități artistice precum: spectacole de teatru, expoziții de artă, proiecții de film și workshop-uri culturale. Spațiul verde din jurul sinagogii va fi de asemenea valorificat, fiind transformat într-un spațiu public de odihnă și recreere pentru comunitatea locală și pentru vizitatorii centrului artistic.

Programul Regional Nord-Vest 2021-2027 propune intervenții pentru dezvoltarea capacității de cercetare, dezvoltare, inovare și digitalizare, creșterea performanței energetice a fondului existent de clădiri publice și rezidențiale, valorificarea spațiilor degradate de la nivelul orașelor, mobilitatea urbană sustenabilă, investiții  în rețeaua de drumuri județene și în infrastructura educațională, precum și acțiuni de valorificare a potențialului cultural, turistic și balnear.

În cadrul exercițiului financiar 2021-2027, pot obține finanțări autorități și instituții publice, mediul de afaceri, mediul academic și de cercetare și ONG-urile.

Programul Regional Nord-Vest beneficiază de o alocare totală de 1.437.252.471 euro.

Prioritatea 1 : O regiune competitivă prin inovare, digitalizare și întreprinderi dinamice  –  valoare totală: 327.904.956 euro
Prioritatea 2 : O regiune cu localități smart  –  valoare totală: 60.332.872 euro
Prioritatea 3 : O regiune cu localități prietenoase cu mediul  –  valoare totală: 210.666.112 euro
Prioritatea 4 : O regiune cu mobilitate urbană multimodală sustenabilă  –  valoare totală: 305.155.751 euro
Prioritatea 5 : O regiune accesibilă  –  valoare totală: 184.978.708 euro
Prioritatea 6 : O regiune educată  –  valoare totală: 77.386.100 euro
Prioritatea 7 : O regiune atractivă  –  valoare totală: 210.363.134 euro
Asistență tehnică  –  valoare totală: 60.464.838  euro

Mai multe informații despre Programul Regional Nord-Vest pentru 2021-2027 sunt disponibile aici, iar programul poate fi consultat aici.

  

Articolul anterior
Platforma BOOST de facilitare a colaborărilor europene pentru inovare si digitalizare
Articolul următor
„TALENT4S3” – un nou proiect care sprijină tinerele talente din Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest
Meniu
Sari la conținut