Locuitorii orașului Gherla vor avea un sistem de transport public ecologic, piste de biciclete și sisteme de bike-sharing

Cei peste 22.000 de locuitori ai orașului Gherla vor beneficia de un sistem de transport public ecologic, piste de biciclete și un sistem de bike-sharing prin intermediul unui contract de finanțare în valoare de peste 17 milioane de EURO încheiat între ADR Nord-Vest și Primăria Municipiului Gherla. Proiectul implică modernizarea infrastructurii rutiere în scopul promovării mijloacelor de transport nepoluante în rândul cetățenilor. Se estimează că numărul de utilizatori anuali ai transportului public va crește cu aproape 30% în urma implementării acestui proiect.

Amenajarea unor piste de biciclete pe o distanță de aproape 5 km va permite creșterea numărului anual de cicliști cu un procent de peste 30%. În vederea promovării unui model de transport durabil, bazat pe mobilitate nemotorizată în cadrul proiectului va fi achiziționat și un sistem de bike-sharing. Acesta va include 45 de biciclete electrice, 45 de biciclete clasice, 9 stații de închiriere, 18 rastele pentru biciclete, sisteme hardware și software. În urma construirii acestui coridor de mobilitate ecologică emisiile de CO2 vor fi reduse în proporție de 5%.

În scopul sporirii siguranței rutiere vor fi instalate limitatoare de vitează, panouri de informare, vor fi modernizate trecerile de pietoni și vor fi create facilități pentru persoanele cu mobilitate redusă, pentru nevăzători și pentru persoanele cu deficiențe de auz. În vederea diminuării poluării fonice cauzate de mijloacele de transport, cât și pentru absorbția emisiilor GES vor fi amenajate aliniamente de arbori și arbuști. Pietonii vor beneficia de mobilier urban modern și de noi sisteme de iluminat.

„CORIDOR DE MOBILITATE GHERLA I – Cod SMIS 301393” este un proiect finanțat prin Prioritatea de investiții 4 „O regiune cu mobilitate urbană multimodală durabilă” din cadrul Programului Regional Nord-Vest 2021-2027 și corespunde obiectivului de politică 2 „O Europă mai verde”. Se preconizează că atât pistele, cât și coridorul destinat transportului ecologic vor fi finalizate la începutul anului 2028.

  

Articolul anterior
Lansare achiziție pentru servicii de evaluare program
Articolul următor
Târgu Lăpuș se revitalizează pe baza unui contract semnat de 1.44 milioane de euro în cadrul Programului Regional Nord-Vest
Meniu
Sari la conținut