BUNE PRACTICI ÎN INDUSTRIILE CULTURALE ȘI CREATIVE

Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest a organizat, la începutul lunii decembrie, cea de a doua întâlnire a Comitetului Regional de Reprezentanți (CRR) constituit în cadrul proiectului Regional Creative Industries Alliance – RCIA (Alianță Regională pentru Industrii Creative). CRR este un for consultativ format, la nivelul regiunii de dezvoltare Nord-Vest, din peste 30 de reprezentanți ai unor entități cu activitate în domeniul industriilor culturale și creative, precum Asociaţia Centrul Cultural Clujean, Consiliile Judeţene Bistrița-Năsăud, Cluj și Maramureş, Camera de Comerț și Industrie Satu-Mare, Asociaţia Pro Maramureş, Clusterul de Industrii Creative Transilvania, Cluj IT Cluster, Cluster iTech Transilvania, Cluj Innovation Park, Ordinul Arhitecţilor din România filiala Transilvania, huburi creative, universități.

Reprezentanții organizaţiilor membre CRR vor contribui cu expertiza proprie la elaborarea Planului Regional de Acţiune pentru sectorul industriilor culturale şi creative, furnizând informaţii cu privire la starea de fapt, nevoile şi provocările din sector.

Surse relevante de informații în vederea elaborării acestui document sunt vizitele de studiu și schimbul de experiență realizat la nivelul consorțiului în regiunile partenere, vizite la care participă reprezentanți ai CRR alături de expeții implicați în implementarea proiectului.

Urmare a acestor vizite, experiețele acumulate sunt împărtășite celorlalți membri ai CRR cu prilejul întîlnirilor semestriale.

Astfel, cu prilejul celei de a doua întâlniri a CRR, au fost prezentate exemplele de bune practici din Belgia și Polonia.

Programul Creative Wallonia, Wallonia – District European Creativ, politica regională pentru huburi creative din Wallonia, strategia orașului Lublin – inițiative locale pentru dezvoltarea eco-sistemului de start-up-uri creative, programul de atragere a (co)producțiilor cinematografice în Lublin precum și programul pentru susținere a meșteșugurilor și de revitalizare a spațiilor abandonate pentru industriile culturale și creative au fost câteva dintre exemplele prezentate.

Mai multe informații despre aceste modele de bune practici cât și informații suplimentare despre proiectul Regional Creative Industries Alliance se pot obține vizitând site-ul  https://www.interregeurope.eu/rcia/

Proiectul RCIA, finanțat din Programul European de Cooperare Teritorială Interreg Europe,  este implementat de ADR Nord-Vest în perioada 2017-2021 având ca obiectiv principal îmbunătăţirea politicilor suport pentru IMMuri din industriile culturale și creative, pe baza schimbului interregional de bune practici, prin elaborarea şi apoi monitorizarea unui Plan de Acţiune pentru fiecare dintre regiunile partenere.

Articolul anterior
BUNE PRACTICI ÎN INDUSTRIILE CULTURALE ȘI CREATIVE
Articolul următor
Regiunea Nord-Vest dă primul Cluster de AUR din România!
Meniu
Sari la conținut