A fost semnat proiectul „Reabilitare, restaurare și introducere în circuitul turistic a Catedralei Mitropolitane din Cluj, SMIS 302121”

Vineri, 22 decembrie 2023, ora 12:00, la Reședința Mitropolitană din Cluj-Napoca, a avut loc evenimentul prilejuit de prezentarea proiectului „Reabilitare, restaurare și introducere în circuitul turistic a Catedralei Mitropolitane din Cluj, SMIS 302121”, în baza contractului de finanțare semnat între Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Regional Nord-Vest 2021 – 2027, și Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, în calitatea de beneficiar al finanțării.

 
 

În deschiderea evenimentului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a rostit un cuvânt de bun venit, urmat de discursurile ministrului Finanțelor, domnul Marcel-Ioan Boloș, al președintelui Consiliului de Dezvoltare Regională Nord-Vest, domnul Emil Radu Moldovan, al primarului municipiului Cluj-Napoca, domnul Emil Boc, și al șefului Autorității de Management pentru Programul Regional Nord-Vest 2021-2027, domnul Petru Alboi-Șandru. Soluțiile arhitecturale au fost prezentate asistenței de către doamna arhitect Diana Cânța din partea Biroului de Arhitectură Ateliercetrei. Mai multe detalii puteți consulta la adresa https://ateliercetrei.com/#/catedrala-mitropolitana/

 
 

Proiectul „Reabilitare, restaurare și introducere în circuitul turistic a Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca” implică, pe de o parte, valorificarea sustenabilă a patrimoniului istoric prin restaurarea catedralei, iar pe de altă parte, presupune introducerea acestui important monument de artă românească în circuitul turistic prin implementarea unei soluții de acces la cele două galerii de peste naos și la spațiul dintre cele două cupole peste pronaos. Intervențiile propuse prin proiect vizează:

– reabilitarea structurii de rezistență;

– intervenții structurale necesare realizării obiectivelor arhitecturale propuse;

– realizarea ansamblului de scări și pasarele care vor deservi traseul turistic, ce urmează a fi amplasate pe elementele de beton armat prezente pe traseu;

– reabilitarea spațiilor interioare în special la: pronaos, naos și altar;

– reabilitarea spațiilor interioare dispuse la nivelul subsolului;

– continuarea lucrărilor de pictură în tehnica mozaic;

– plastica arhitecturală de fațadă, registrul compozițional al ferestrelor, registrul decorativ superior;

– conservarea și restaurarea tâmplăriei metalice.

Proiectul este finanțat în cadrul priorității 7 a programului, o regiune atractivă, prin apelul PRNV/2023/711/1 – Conservarea, protecția și valorificarea durabilă și competitivă a patrimoniului cultural și istoric, inclusiv asigurarea și/sau îmbunătățirea accesului către acestea.

Perioada de implementare a proiectului este de 60 luni, în intervalul 01.01.2024 – 31.12.2028. Valoarea totală a proiectului este de 56.895.027,45 lei, din care 28.706.269,02 lei din Fondul European de Dezvoltare Regională, 5.065.812,19 lei din bugetul național și diferența din cofinanțare.

Catedrala din inima Clujului are, prin ceea ce reprezintă ca simbol, un impact major asupra cetățenilor, iar prin această intervenție se poate spori valoarea acesteia în percepția românilor. Proiectul va avea un puternic impact cultural prin restaurarea unui monument istoric emblematic pentru municipiul Cluj-Napoca, care vizează nu doar consolidarea acestuia ci și oprirea, în limita posibilului, a cauzelor care au dus la degradarea părților sale componente.

 

Articolul anterior
Proiectul „Studentul de azi, antreprenorul de mâine!” – O Reușită!
Articolul următor
FINALIZAREA PROIECTULUI ”Sprijin la nivelul regiunii de dezvoltare Nord-Vest pentru pregătirea de proiecte finanțate din perioada de programare 2021-2027 pe domeniul specializare inteligentă”
Meniu
Sari la conținut