34.160 km2

suprafața

72.444

companii

1998

Anul înființării

2.600.132

populația

Prezentarea generală a regiunii Transilvania de Nord

Regiunea  de Dezvoltare Nord-Vest (Transilvania de Nord) este una dintre cele opt regiuni de dezvoltare din România şi este compusă din şase judeţe: Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj.

Suprafaţa regiunii este de 34.159 kilometri pătraţi, ceea ce reprezintă 14,32% din suprafaţa ţării, cu o populaţie de 2.730.132 locuitori. Regiunea are o poziţionare strategică, fiind situată la graniţa cu Ungaria şi Ucraina, iar în interiorul ţării se învecinează cu regiunile Centru, Vest şi Nord-Est.

Regiunea este traversată de cinci drumuri europene, are în construcţie o autostradă şi beneficiază de trei aeroporturi internaţionale. Este una dintre cele mai pitoreşti regiuni din România, începând cu Munţii Apuseni până la caracterul special al patrimoniului cultural-popular din această zonă etnografică unică. Transilvania de Nord este o regiune multi-etnică, unde trăiesc împreună români, maghiari (aprox. 37% din totalul populaţiei maghiare din ţară), germani, armeni, romi ş.a.

Polii regionali de dezvoltare economică
Cele mai importante oraşe ale regiunii sunt Cluj-Napoca, Baia-Mare, Oradea, Zalău, Satu Mare şi Bistriţa. Acestea sunt considerate poli regionali de dezvoltare economică şi oraşe cu un patrimoniu cultural şi istoric deosebit. În regiune există trei zone metropolitane: Cluj-Napoca, Oradea şi Baia Mare.