Situația proiectelor depuse la primul apel MIND4MACHINES

În perioada 27 aprilie – 29 iunie 2022 a fost activ la nivel european primul apel MIND4MACHINES pentru dezvoltarea și testarea de soluții digitale, de automatizare și robotică pentru industrie. Cu o alocare de 1,65 milioane euro pentru a susține tehnologiile necesare Industriei 4.0., apelul s-a desfășurat în cadrul proiectului MIND4MACHINES, finanțat de Comisia Europeană prin programul Horizon 2020 pentru cercetare-dezvoltare-inovare.

202 aplicații  au fost depuse de către consorții din Europa sau din alte state asociate programului Horizon 2020. Au aplicat peste 400 de firme care dezvoltă soluții tehnologice digitale și firme din industria prelucrătoare, care vor asigura testarea și validarea inovațiilor.

Distribuția proiectelor depuse în funcție de țara de proveniență a aplicantului principal

Dintre cele peste 400 de firme care se regăsesc în cadrul consorțiilor, 27 sunt din România (din care 14 sunt lideri ai consorțiilor din care fac parte). Apelul a fost intens promovat în cadrul campaniei de informare derulată la nivel regional și național de cele două organizații partenere MIND4MACHINES din România, Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest și IPA-SA București, cu sprijinul partenerului asociat Transilvania IT Cluster. România se situează pe locul 5 în clasamentul provenienței aplicanților, după Turcia (136), Italia (58), Spania (42 ) și Germania (40). 

180 de proiecte (89%) au fost depuse pentru dezvoltarea unor inovații (acestea vizează granturi de până la 60.000 euro/ aplicant) iar 22 de proiecte sunt destinate unor soluții inovative mature, aflate în etapa de pre-comercializare și scalare a soluției tehnologice (în cazul acestora ajutorul nerambursabil este de maximum 30.000 euro/ aplicant).

123 dintre soluțiile propuse (61%) au fost înaintate de către furnizori individuali de tehnologie, iar 79  aplicații  (39%)  sunt complexe înaintate de minim doi furnizori (companii de dezvoltare de software, soluții de automatizare și robotică sau firme producătoare de mașini și echipamente).

Proiectele depuse vor fi evaluate pe perioada verii și vor fi selectate pentru finanțare cel puțin 38 de aplicații. Implementarea acestora va începe din toamna anului 2022 și se va realiza pe o perioadă de maximum 9 luni.

Colateral, firmele aplicante vor avea posibilitatea de a participa gratuit la sesiunile Programului de Accelerare MIND4MACHINES, în cadrul căruia vor beneficia de expertiză suport pentru dezvoltarea afacerii, inovare și acces la finanțări publice și private.

În primăvara anului 2023 va fi lansat cel de-al doilea apel MIND4MACHINES, în condiții similare cu ale primului apel. Firmele potențial interesate pot afla detalii și noutăți prin abonarea la newsletter.

Proiectul MIND4MACHINES se derulează în perioada iunie 2021 – iunie 2024, în cadrul unui parteneriat format din 11 organizații din 7 țări europene, coordonat de Camera pentru Industrie Istanbul. Organizațiile partenere au elaborat apelul de finanțare în baza nevoilor de tehnologie identificate la nivelul industriei. De asemenea, partenerii vor fi implicați în procesul de evaluare, alături de evaluatori externi și vor fi responsabi de monitorizarea dezvoltării soluțiilor care vor primi finanțare.

Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest implementează proiectul MIND4MACHINES printr-o echipă a Departamentului de Dezvoltare Regională, Proiecte și Relații Internaționale, cu scopul de a sprijini mediul de afaceri și a impulsiona creșterea gradului de inovare și de digitalizare a industriei.

https://mind4machines.eu/resources/

Situația statistică a primului Apel MIND4MACHINES poate fi descărcată cu un click pe butonul de mai jos:

Articolul anterior
ADR Nord-Vest și INNO lansează în luna august proiectul educativ StartUp LevelUP
Articolul următor
ADR Nord-Vest și INNO lansează în luna august proiectul educativ StartUp LevelUP
Meniu
Sari la conținut