Mobilitate electrică sustenabilă în Cluj-Napoca, în cadrul proiectului EMOBICITY

În perioada 6 -7 octombrie 2021 s-a desfășurat la Cluj-Napoca cea de a treia vizită de bune practici dedicată proiectului EMOBICITY  – “Creșterea eficienței energetice prin promovarea mobilității electrice în orașe (Increase of energy efficiency by Electric MOBIlity in the CITY)”. Întâlnirea a fost organizată de Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest, parteneră în cadrul proiectului.  

În prima zi au fost susținute două prezentări, temele acestora au fost:

  • “ Înlocuirea flotei de transport public urban din orașul Cluj-Napoca prin achiziționarea de troleibuze și autobuze electrice – prezentare susținută de către domnul Dan Sebastian, reprezentant al Companiei de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca
  • ”E-mobilitate în PMUD (Planul de Mobilitate Urbană Durabilă) Cluj-Napoca 2021-2027”, susținută de către domnul Reinhold Stadler, expert CIVITTA.

Ambele prezentări au fost foarte apreciate de participanți și au fost urmate de o sesiune intensă de întrebări și răspunsuri.

S-a efectuat și o vizită la Depoul de troleibuze din Cluj-Napoca, cu această ocazie le-a fost prezentat participanților primul autobuz electric realizat în Romania. Autobuzul electric este fabricat la Baia Mare de către compania autohtonă ATP Group şi are în total 83 locuri, dispune de soluții opționale de compartimentare ce îi pot extinde capacitatea până la 90 de locuri. Sunt prevăzute 26 de locuri pe scaune, iar autonomia din prezent este de 200 de kilometri, cu posibilitate de a fi extinsă până la 360 de kilometri. Denumit de către producător UpCity, autobuzul are trei uşi şi podea joasă, conform normelor europene, pentru a permite accesul vârstnicilor şi persoanelor cu dizabilități. Autobuzul este un prototip, inclus în perioada 22 septembrie – 6 octombrie 2021 într-un program de testare de către Compania de Transport Public din Municipiul Cluj-Napoca.

Vizita a continuat la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, iar cu acest prilej le-au fost prezentate participanților câteva proiecte de cercetare referitoare la studii dedicate reciclării bateriilor, cu privire la viitorul mobilității electrice sau despre celulele de combustie și în final le-au fost prezentate două stații de încărcare rapidă a autovehiculelor electrice.

În calitate de partener, ADR Nord-Vest va continua implementarea activităților prevăzute prin acest proiect, urmând ca în perioada imediat următoare să:

  • organizeze cea de a cincea întâlnire a Comitetului Regional de Reprezentanți (decembrie a.c.);
  • elaboreze articole de presă privind evenimentele desfășurate în cadrul proiectului;
  • demareze activitățile pentru elaborarea planului regional de acțiune, etc.

Proiectul EMOBICITY este finanțat din Programul de Cooperare Teritorială, Interreg Europe 2014-2020 și are un buget total de 1.071.804,00 €, din care bugetul ADR Nord-Vest este de 162.374,00 €.

Mai multe informații despre proiect găsiți prin accesarea următorului link:

https://www.interregeurope.eu/EMOBICITY/

Articolul anterior
Strategia de Specializare Inteligentă a Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest pentru perioada 2021-2027
Articolul următor
Mobilitate electrică sustenabilă în Cluj-Napoca, în cadrul proiectului EMOBICITY
Meniu
Sari la conținut