Revitalizarea Orașelor Fortărețe (RFC) – Bilanț de cooperare

Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest a organizat joi, 30 Iunie 2022, la Turda, întâlnirea Comitetului Regional de Reprezentanți pentru valorificarea patrimoniului istoric în cadrul proiectului Revitalizarea Orașelor Fortărețe (RFC), finanțat din programul Interreg Europe.

Au participat membrii echipei proiectului din cadrul ADR Nord-Vest, primarul municipiului Turda domnul Cristian Matei, doamna Codruța Bungărdean Șef Serviciu Finanțări Externe și Relații Internaționale, însoțiți de o numeroasă echipă de experți din cadrul direcției tehnice, o delegație a primăriei municipiului Baia Mare condusă de viceprimarul Pap Zsolt István, directorul Muzeului de Istorie din Turda, domnul Dan Matei, arheologi și profesori universitari din cadrul Facultății de Istorie și Filosofie a Universității Babeș Bolyai.

Întâlnirea a fost găzduită de primăria municipiului Turda, domnul primar punctând în deschidere potențialul deosebit al zonei, principalele obiective de patrimoniu aflate în diferite stadii de conservare sau reabilitare și importanța colaborărilor internaționale în care municipiul Turda este angrenat. Echipa ADR Nord-Vest, împreună cu expertul extern Dr. Arhg. Csók Zsolt, au prezentat activitățile de schimb de bune practici și transfer de expertiză derulate timp de 3 ani, rezultatele și Planul de Acțiune propus pentru valorificarea patrimoniului în regiune, în concordanță cu oportunitățile de finanțare disponibile până în vara anului 2023.

Sesiunea plenară a fost urmată de o vizită ghidată la Castrul Roman Potaissa, obiectiv strategic de patrimoniu, în curs de reabilitare, care va fi redat circuitului turistic începând cu anul 2024, printr-un proiect în derulare, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 5 „Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”. Pe parcursul turului ghidat, prof. Dr. Sorin Nemeti a prezentat, pas cu pas, evoluția sitului arheologic, semnificația fiecărei zone a acestuia, planurile de reabilitare și provocările pe care le întâmpină echipa în implementarea proiectului de reabilitare a castrului.

Vizita de la castru a fost completată de un tur al colecțiilor găzduite de Muzeul de Istorie Turda, marea majoritate descoperite în urma misiunilor arheologice din zona castrului roman, dar și cu ocazia lucrărilor de infrastructură rutieră.

Mulțumim gazdelor pentru primire și promovare și vă invităm să urmăriți un scurt rezumat video al evenimentului:

No Title

În decursul zilei de ieri, am găzduit în prima parte a zilei Întâlnirea Comitetului Regional de Reprezentanți pentru valorificarea patrimoniului istoric organizat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest. A urmat o vizită ghidată la Castrul Roman Potaissa, unde am discutat despre reabilitarea obiectivului de patrimoniu, despre bunele practici, dar si despre perspectivele de dezvoltare.

Articol de:

Ovidiu Mărginean, expert comunicare

Andreea Coptil, expert implementare

Articolul anterior
Situația fișelor de proiect depuse pentru apelul din cadrul proiectului „Sprijin la nivelul regiunii de dezvoltare Nord-Vest pentru pregătirea de proiecte finanțate din perioada de programare 2021-2027 pe domeniul specializare inteligentă”
Articolul următor
Revitalizarea Orașelor Fortărețe (RFC) – Bilanț de cooperare
Meniu
Sari la conținut