Consiliul Județean Maramureș a semnat contractul pentru dezvoltarea unui Parc de Specializare Inteligentă în orașul Baia Sprie

Ministrul Finanțelor, Marcel Ioan Boloș, alături de Președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, și echipa Agenției de Dezvoltare Nord-Vest participă astăzi, 12 aprilie, la evenimentul prilejuit de semnarea contractului de finanțare pentru parcul de specializare inteligentă de la Baia Sprie, primul din seria de alte 7 investiții de acest tip din județul Maramureș.

„În 2022, când am fost ministrul Cercetării, am construit cadrul care să permită operaționalizarea și desfășurarea activității parcurilor aflate în directa coordonare sau în controlul autorităților publice. Aici, tehnologia și creativitatea se împletesc pentru a dezvolta nu doar produse și servicii, ci și oameni pregătiți să facă față provocărilor și oportunităților unei lumi în continuă schimbare. Specializările inteligente joacă un rol crucial în dezvoltarea tehnologiilor emergente cu impact transversal asupra industriilor. Printr-o finanțare de 82 milioane de euro în 2021-2027, vom operaționaliza cel puțin 14 astfel de parcuri, care să aducă peste 10.000 noi locuri de muncă în regiune” – a  transmis Marcel Boloș, Ministrul Finanțelor.

Ne dorim ca regiunea noastră să fie cea mai competitivă din țară, între cele mai dinamice și apreciate din Europa, o regiune cu un nivel ridicat de viață și extrem de atractivă pentru investitori. Prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027 ne-am asumat un plan ambițios pentru a oferi ocazia localităților din regiune, chiar și a celor din mediul rural, să pregătească infrastructura necesară pentru a primi companii și antreprenori care abordează tehnologii avansate de producție și își bazează activitatea pe cercetare continuă și inovație.

În următorii patru ani, cu sprijin financiar european de peste 30 de milioane de euro, cel puțin 15 localități din Regiunea de Nord-Vest, chiar și comune, vor înființa parcuri de specializare inteligentă, special destinate companiilor mici și mijlocii inovative. În aceste locații, tinerii și profesioniștii talentați se pot alătura antreprenorilor care vor dezvolta afaceri în mijlocul unor comunități ce îi așteaptă cu brațele deschise și sunt pregătite să le acorde tot suportul necesar pentru a avea succes.

”Dezvoltăm nu unul, nu două, nici trei, ci…șapte parcuri de specializare inteligentă în Maramureș! Îi sunt recunoscător ministrului Marcel Boloș că a venit în Baia Mare cu ocazia semnării contractului de finanțare pentru cel din Baia Sprie. În curând vor mai fi semnate contractele de finanțare și la Fărcașa, Șomcuta Mare și Târgu Lăpuș, iar pentru parcurile industriale din Bogdan Vodă, Mireșu Mare și Giulești suntem în etapa de evaluare.” – a transmis Ionel Bogdan, Președintele Consiliului Județean Maramureș

Astăzi are loc primul pas din acest plan ambițios și ne bucurăm să vă confirmăm semnarea contractului de finanțare pentru primul parc de specializare inteligentă din județul Maramureș. În parcul de la Baia Sprie se vor instala în curând companiile care vor implementa soluții inovative pentru medicină, industria cosmeticelor sau pentru domeniul agroalimentar. Toți tinerii ambițioși și talentați ce sunt tentați să emigreze sau cei care au emigrat deja, de acum au ocazia să muncească acasă, să fie permanent conectați cu cercetătorii din mediul universitar, să aplice tehnologii avansate de producție, iar produsele și serviciile lor să fie vândute pe scară largă în Europa și în întreaga lume.

Programul Regional Nord-Vest 2021-2027 propune intervenții pentru dezvoltarea capacității de cercetare, dezvoltare, inovare și digitalizare, creșterea performanței energetice a fondului existent de clădiri publice și rezidențiale, valorificarea spațiilor degradate de la nivelul orașelor, mobilitatea urbană sustenabilă, investiții  în rețeaua de drumuri județene și în infrastructura educațională, precum și acțiuni de valorificare a potențialului cultural, turistic și balnear.

In the financial year 2021-2027, public authorities and institutions, the business environment, the academic and research environment and NGOs can obtain funding.

The Northwest Regional Program benefits from a total allocation of 1,437,252,471 euros.

Prioritatea 1 : O regiune competitivă prin inovare, digitalizare și întreprinderi dinamice  –  valoare totală: 327.904.956 euro
Prioritatea 2 : O regiune cu localități smart  –  valoare totală: 60.332.872 euro
Prioritatea 3 : O regiune cu localități prietenoase cu mediul  –  valoare totală: 210.666.112 euro
Prioritatea 4 : O regiune cu mobilitate urbană multimodală sustenabilă  –  valoare totală: 305.155.751 euro
Prioritatea 5 : O regiune accesibilă  –  valoare totală: 184.978.708 euro
Prioritatea 6 : O regiune educată  –  valoare totală: 77.386.100 euro
Prioritatea 7 : O regiune atractivă  –  valoare totală: 210.363.134 euro
Asistență tehnică  –  valoare totală: 60.464.838  euro

More information about the Northwest Regional Program for 2021-2027 is available here, and the program can be consulted here.

  

Previous Post
Achiziție de servicii de accesare legislație în format electronic
Next Post
Delegația ADR Nord-Vest este prezentă la Bruxelles la ediția cu numărul 9 a Forumului pentru Coeziune.
Menu
Skip to content