A III-a ediţie a „Zilelor Maramureşului”

A III-a ediţie a „Zilelor Maramureşului” – eveniment organizat de Consiliul Judeţean Maramureş – se va desfăşura în perioada 18-23 mai 2017. Manifestarea îşi propune valorificare şi promovarea identităţii culturale a Maramureşului, a valorilor sale materiale şi spirituale, printr-o serie de acţiuni derulate atât în Baia Mare cât şi în mai multe localităţi din judeţ. Toate instituţiile de cultură din subordinea Consiliului Judeţean Maramureş vor fi angrenate în manifestare, prin organizarea unor expoziţii şi vernisaje, a unor simpozioane şi seminarii, programul fiind unul amplu şi diversificat.

Program Zilele Maramureșului 2017
Joi, 18 mai

Muzeul Județean de Mineralogie ”Victor Gorduza” Baia Mare va prezenta, sub egida ”Donații și achiziții minerale recente”, noile vitrine cu flori de mină, vernisaj ce va avea loc de la ora 13.00.
De la ora 14.00, la Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” fotograful Victor Mihalca vă invită ”La pas prin Maramureș”, iar de la ora 15.00, tot aici va avea loc vernisajul de fotografie ”Case mici din Maramureș” a fotografului băimărean Mihai Grigorescu. Ultima acțiune a zilei de joi, 18 mai 2017 va fi vernisajul ”Bresle și meșteșuguri urbane”, la Bastionul Măcelarilor din Baia Mare, cu începere de la ora 18.00.

Vineri, 19 mai
Vineri, 19 mai, de la ora 9.00, la Muzeul Județean de Mineralogie se va desfășura a III-a ediție a simpozionului științific național ”Patriomoniul național al României”.
Între orele 10.00 și 20.00 vor avea loc târguri, festivaluri și expoziții de produse tradiționale, ateliere interactive de meșteșuguri.
Ședința festivă a Consiliului Județean Maramureș va avea loc la ora 10.30, în Sala ”Bogdan Vodă”, după care, de la ora 12.00, va avea loc Parada portului popular.
Deschiderea oficială a evenimentului ”Zilele Maramureșului – Haida, hai în Maramureș” a fost stabilită pentru ora 13.00, la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară. Tot aici va avea loc, cu începere de la ora 14.00, ”Joc în sat”, precum și lansarea cărții ”Elită academică în închisoarea politică de la Sighet: 1950-1955”.
De la ora 16.00 va fi prezentată aplicația ”Visit Maramureș”, precum și viziunea Consiliului Județean Maramureș privind strategia de dezvoltare turistică a județului.
Cu începere de la ora 19.00 va avea loc o vizită la stațiunea montană Șuior, Cota 1000, urmată de cină tradițională și foc de tabără în aer liber.

Sâmbătă, 20 mai
În cursul zilei de sâmbătă, 20 mai, pe lângă târguri, festivaluri și expoziții va avea loc vernisajul expozițional ”Interferențe etnice în portul tradițional din Maramureș”, la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară, urmat, de la ora 12.00, de simpozionul științific cu tema ”Ziua Națională a costumului tradițional din România”, ediția a II-a.
La ora 11.00 va debuta meciul de fotbal între echipele Glorii Maramureșene și Glorii Sătmărene pe stadionul Municipal ”Viorel Mateianu”.
În calendarului evenimentului ”Zilele Maramureșului – Haida, hai în Maramureș” va avea loc și festivalul interjudețean pentru copii ”Floare mândră de pe Iza”, ediția a XXVII-a, la Șieu, cu începere de la ora 13.00, dar și spectacolul ”De pe plaiuri lăpușene”, stabilit pentru ora 15.00, la Casa de Cultură ”Vasile Grigore Latiș” din Târgu Lăpuș.
Un alt eveniment de anvergură va fi mitingul aviatic ”Maramureș Air Show”, care va avea loc între orele 14.00 – 16.00, la Aeroportul Internațional Baia Mare, urmat, de la ora 17.00, de concertul Smiley/ Adrian Sînă/ Lidia Buble.
Gala Ambasadorilor va începe la ora 20.30, iar în cadrul evenimentului se vor înmâna titlurile de ”Ambasadori ai Turismului Maramureșean” unor personalități din diverse domenii de activitate.

Duminică, 21 mai
Din ciclul evenimentelor care vor avea loc duminică, 21 mai 2017, poate fi amintit festivalul concurs interjudețean ”Mândru-i danțu pe la noi”, ediția a VII-a, care va avea loc în Recea, cu începere de la ora 12.00. De la ora 18.00, la Casa de Petrecere a Moroșenilor din comuna Oncești se va desfășura ”Festivalul Nunților Tradiționale”.

Luni, 22 mai
Luni, 22 mai 2017, și marți, 23 mai, cu începere de la ora 11.00, la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș vor avea loc mesele rotunde: ”Arheologia și reconstituirea istorică”. Orașul medieval Baia Mare” și ”Fotografia – document istoric. Colecția Suba Zoltan”.
În cursul zilei de luni, cu începere de la ora 15.00, la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Baia Mare, Revista ”Nord Literar” va prezenta simpozionul ”Maramureș – istorie, cultură, literatură. Personalități ale literaturii Maramureșului”, iar de la ora 17.00, Centrul județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale va organiza o seară de film etnologic.

Marți, 23 mai
Complexul Astronomic Baia Mare va prezenta marți, 23 mai, de la ora 11.00, evenimentul ”Zilele Constelațiilor Românești Tradiționale”. De la ora 13.00, la Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” va avea loc dezbaterea ”Maramureșul și Academia Română”, în timp ce de la ora 15.00, Muzeul Județean de Mineralogie ”Victor Gorduza” în colaborare cu Muzeul de Paleontologie și Stratigrafie a Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca prezintă vernisajul expozițional ”Fosile mezozoice din mările Transilvaniei”.

Articolul anterior
Achizitie servicii de protocol
Articolul următor
Domeniul IT&C din Cluj în centrul acţiunilor cuprinse în Iniţiativa pentru Regiuni mai puţin dezvoltate a Comisiei Europene
Meniu
Sari la conținut