Vouchere de inovare pentru economia circulară din Regiunea Nord-Vest

C-VOUCHER, un nou proiect Horizon 2020 cu componentă inovativă, se va desfășura pe parcursul a 3 ani în regiunile Nord-Vest România, Galicia din Spania, Mazovia din Polonia, Paris din Franța, Suedia și Danemarca.

Implementat de un consorțiu format din 6 agenții de dezvoltare din țări diferite, alături de acceleratoare de afaceri și firme inovative, proiectul își propune, cu un buget generos de 5,2 milioane de euro, să susțină dezvoltarea a 12 proiecte inovative de economie circulară în domeniile industriei prelucrătoare, agro-alimentară, textile, apă și sănătate, soluții care apoi să fie adoptate în aceste industrii prin finanțarea a 42 de studii de fezabilitate.

Promotoare a dezvoltării regionale și susținătoare a creșterii competitivității mediului economic, reprezentat cu prioritate de IMM-uri, Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest va facilita accesul societăților comerciale din regiune la întregul proces de învățare și implementare a proceselor specifice economiei circulare precum și la schemele de vouchere ce se vor derula pentru atingerea acestui deziderat. Ca și concept, economia circulară este o economie care produce zero deșeuri. Presupune un circuit economic în care, încă din faza de design, totul se proiectează astfel încât componentele care contribuie la obținerea unui produs sau proces să fie biodegradabile sau cu potențial de reciclare.

Prin lansarea a două apeluri de finanțare care se vor desfășura în perioada octombrie – noiembrie 2018, respectiv în toamna anului 2019, 24 de firme câștigătoare vor fi înscrise într-un Program de Accelerare, de creștere a ideilor inovative (Circularity Program). În urma selecțiilor, 12 dintre ele vor avea la dispoziție un buget de maxim 60.00 euro pentru dezvoltarea soluției, vor beneficia timp de 9 luni de asistența personalizată a unui consultant (coach) cu expertiză în design thinking și economie circulară și vor lua parte la evenimente la nivel de consorțiu privind oportunități de networking și finanțări suplimentare, accesul la fonduri de investiții.

Recent a fost lansat un prim apel dedicat identificării, în țările partenere, a unor experți cu experiență în servicii de consultanță pentru afaceri, design inovativ industrial și de servicii (# designthinking), în vederea selecției furnizorilor de servicii de coaching: https://designers-open-call.fundingbox.com/

În luna iulie, Agenția va organiza la Cluj-Napoca un workshop de identificare a provocărilor cu care se confruntă industriile vizate în regiune (Regional Camp), din perspectiva economiei circulare – a deșeurilor generate, a deversării acestora, a mediului, a ciclului de produs, a posibilităților de reutilizare sau reciclare a rezidurilor sau a produselor scose din uz. Concluziile rezultate în urma întâlnirilor din fiecare regiune parteneră vor fi centralizate la nivelul consorțiului în cadrul Atelierului European Camp ce va avea loc în luna septembrie în Danemarca și vor reprezenta provocările la care firmele vor răspunde cu soluții inovative în cadrul primului apelul de finanțare de la finele acestui an.

https://www.clustercollaboration.eu/profile-articles/c-voucher-regional-camps-challenges-definition-circular-economy

Detalii suplimentare despre proiect se pot obține la secțiunea Proiecte în implementarehttp://www.nord-vest.ro/proiecte-adr/ – și la Departamentul Proiecte, Relații Internaționale, Parteneriate din cadrul Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest.

Articolul anterior
C-Voucher – Lanțuri de valoare circulare în cadrul Strategiilor Regionale de Inovare Europene
Articolul următor
A fost modificat Ghidul Solicitantului – Axa prioritara 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investitii 4.3
Meniu
Sari la conținut