În perioada 10-11 aprilie membrii echipei TRAM participă la cel de-al cincilea forum al cooperării interregionale intitulat ‘Europe, let’s cooperate!’ care are loc la Bruxelles cu peste 500 de participanți.
Scopul principal al evenimentului este continuarea procesului de schimb de idei, de abordări și facilitarea colaborării dintre partenerii diferitelor proiecte Interreg Europe.
În cadrul sesiunii plenare de deschidere invitații reprezentând puncte de contact naționale, Comisia Europeană, Comitetul Regiunilor precum și Autoritatea de Management al Programului au dezbătut rolul Interreg Europe în atingerea obiectivelor politicii de coeziune, abordând subiecte precum importanța colaborării interregionale, rolul acesteia în dezvoltarea continuă a regiunilor precum și impactul pe termen lung.
Au fost ridicate și subiecte sensibile, precum viitorul programelor de cooperare teritorială în cadrul următorului exercițiu financiar, deciziile dificile care vor trebui luate în privința continuării sau abandonării programelor care au reușit să arate rezultate semnificative – în contextul unui buget UE aflat sub tot mai multă presiune, dar și importanța motivării programelor operaționale mainstream de a-și asuma un rol mai activ în promovarea cooperării interregionale și a schimbului de experiență.
Prima zi a continuat cu prezentarea rezultatelor diferitelor proiecte Interreg Europe, aducând participanților poveștile adevărate din spatele statisticilor și persoanele din spatele cifrelor, facilitând interacțiunile în domeniul cooperării interregionale. Sesiunea respectivă a constituit un bun prilej pentru a afla mai multe despre Platforma Interreg Europe în domeniul Politicilor Publice (Interreg Europe Policy Learning Platform).
A doua parte a zilei a fost dedicată atelierelor tematice pentru fiecare dintre cele patru priorități ale Programului. În paralel participanții au putut lua parte în sesiuni de networking în cadrul unei zone dedicate, discutând idei cu experții Programului și ai Platformei, învățând despre diferite modalități de influențare a politicilor publice, despre evenimentele de tip peer-review și matchmaking.
A doua zi va fi dedicată în special organizațiilor partenere în proiecte finanțate în cadrul Programului Interreg Europe, evenimentul fiind organizat în forma unor workshopuri dedicate, discutând aspecte practice precum elaborarea planurilor de acțiune, mobilizarea stakeholderilor, transferul de bune practici și idei inovative, precum și modalitățile de a obține un impact cât mai mare în urma implementării planurilor de acțiune.
Mai multe detalii despre eveniment puteți găsi la linkul:
https://www.interregeurope.eu/europecooperates2019/
Articol de:
Gergely TÖRÖK