Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a discutat cu reprezentanții ADR despre noua arhitectură instituțională și stadiul documentelor pentru pregătirea viitoarei perioade de programare

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a avut ieri o întâlnire cu reprezentanții Agențiilor de Dezvoltare Regională (ADR) pentru a stabili mai multe aspecte ce țin pregătirea viitoarei perioade de programare (2021-2027). La reuniune au participat și secretarii de stat MFE Carmen Moraru și Adrian Mariciuc, dar și experți din cadrul ministerului.

Ministrul Fondurilor Europene a făcut un scurt rezumat al celor mai importante decizii  privind pregătirea perioadei 2021-2027: „În ședința de Guvern de joia trecută a fost aprobată arhitectura instituțională pentru Programele Operaționale aferente viitoarei perioade de programare 2021-2027. A fost aprobată înființarea celor 8 autorități de management la nivel regional. Demersurile viitoare privesc asigurarea  cadrului legal astfel încât funcțiile Autorităților de Management să fie exercitate așa cum  este legal. În prezent discutăm cu Comisia Europeană.”

În prima parte a reuniunii a fost prezentată arhitectura instituțională în perioada 2021 – 2027:

  • Programul Operațional Transport (Autoritate de Management coordonată de Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor);
  • Programul Operațional Dezvoltare Durabilă (Autoritate de Management coordonată de MFE);
  • Programul Operațional Creștere Inteligentă și Digitalizare (Autoritate de Management coordonată de MFE);
  • Programul Operațional Capital Uman (Autoritate de Management coordonată de MFE)
  • Programul Operațional Incluziune Socială și Dezvoltare Teritorială Integrată (Autoritate de Management coordonată de MFE);
  • Programul Operațional Regional (ADR-urile vor îndeplini funcția de Autorități de Management, în coordonarea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației);
  • Programul Operațional Asistență Tehnică (Autoritate de Management coordonată de MFE);
  • Programul Operațional Tranziție Echitabilă (Autoritate de Management coordonată de MFE);
  • Programul Cooperare Teritorială (Autorități de Management coordonate de Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației).

Totodată, a fost menționat faptul că noile Programe Operaționale Regionale vor avea o corelare mai mare cu Programul Operațional Creștere Inteligență și Digitalizare.

Reprezentanții ADR au fost interesați de viziunea privind Programul Operațional Sănătate, dar și cum se va face  tranziția către o economie echitabilă.

Ministrul Marcel Boloș a precizat că acesta are două componente majore: „Prima este una de interes național – construirea spitalelor regionale, iar cea de-a doua este de interes local – vor fi implicate autoritățile locale. Finanțarea acestui program va fi una multifond și va contribui în mai multe direcții precum dezvoltarea infrastructurii, investirea în resurse umane, cercetare și digitalizare.”

În ceea ce privește tranziția către o economie echitabilă, oficialul MFE a precizat că un exemplu este Valea Jiului în care vor fi alocate fonduri pentru trei direcții: închiderea exploatărilor miniere, reconversia și recalificarea profesională a celor afectați de măsuri de închidere a minelor, dar și investiții în zona de business pentru ca populația locală să poată beneficia de locuri de muncă.

Mai mult, experții MFE au adus în discuție alocarea de fonduri în scopul reducerii poluării.

Pe de altă parte, Dna. Carmen Moraru, secretar de stat MFE, a abordat problematica fondului de tranziție și a precizat că în următoarea perioadă vor fi negocieri pe această temă în cadrul Consiliului Uniunii Europene: „Trebuie să ne asigurăm că România va avea o poziție referitoare la acest fond de tranziție. Numai în acest fel ne vom asigura că avem o putere mai mare de negociere și că România va obține rezultatele pe care și le propune la nivel de țară.” A solicitat reprezentanților ADR să transmită puncte de vedere pentru a putea avea o poziție unitară pe această temă.

Cel de-al doilea punct de pe agenda întâlnirii a fost discutarea stadiului documentelor și stabilirea unui calendar orientativ pentru viitor.

Secretarul de stat MFE Adrian Mariciuc a precizat că fiecare intervenție din cadrul programelor operaționale trebuie justificată, făcând referire la Planul pentru Dezvoltare Regională și la Strategia de Dezvoltare Inteligentă. Le-a cerut reprezentanțiilor Agențiilor să ofere puncte de vedere pentru a putea fi centralizate și incluse în cadrul justificărilor pentru modificările viitoare.

În cadrul reuniunii s-a stabilit ca la mijlocul lunii aprilie să fie finalizate primele propuneri de programe operaționale regionale. De asemenea, a fost subliniată necesitatea ca acestea să fie complementare programelor naționale.

Totodată, în cadrul întâlnirii au avut loc mai multe discuții tehnice pe tema celor cinci obiective de investiții din exercițiul financiar multianual viitor, și anume:

  • O Europă mai inteligentă – cca. 6 miliarde euro
  • O Europă mai verde – cca. 7 miliarde euro
  • O Europă mai conectată – cca. 4 miliarde euro
  • O Europă mai social – cca. 10 miliarde euro
  • O Europă mai aproape de cetățenii săi – cca. 0,6 miliarde euro.

O nouă întâlnire de lucru cu reprezentanții ADR va avea loc la sfârșitul lunii martie

Sursa: http://mfe.gov.ro/

Articolul anterior
Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a discutat cu reprezentanții ADR despre noua arhitectură instituțională și stadiul documentelor pentru pregătirea viitoarei perioade de programare
Articolul următor
Ghidul specific pentru Axa prioritară 1, Prioritatea de investiții 1.1, Obiectiv specific 1.2
Meniu
Sari la conținut