Finanțare de 17,3 milioane de euro pentru proiectele mari de infrastructură contractate prin Programul România-Ucraina

La finalul lunii iunie 2019, autoritățile române și cele ucrainene au semnat contractele de finanțare pentru cele patru proiecte mari de infrastructură incluse în Programul Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020, având o valoare totală de 21,1 milioane de euro din care 17,3 milioane fonduri europene (reprezentând 30% din bugetul programului).

Cele patru proiecte mari de infrastructură care primesc finanțare prin Programul Operațional Comun România-Ucraina sunt:

  1. Proiectul Râu Curat – Dunărea, având un buget total de 4,3 milioane euro (din care fonduri europene 3,8 milioane euro), își propune reabilitarea sistemelor de canalizare ale zonei de frontieră a Deltei Dunării, în scopul prevenirii situațiilor de urgență provocate de activitățile umane. Prin proiect vor fi reabilitate rețeaua de colectare și canalizare a orașului Izmail, rețeaua de canalizare a Spitalului Municipal Tulcea, două stații de tratare a apelor reziduale și vor fi modernizate două stații de pompare a apelor uzate din orașul Izmail. De asemenea, vor fi pregătiți specialiști din ambele state care activează în domeniul prevenției, intervenției și educației cetățenilor în ceea ce privește dezastrele generate de activități umane. Liderul proiectului este Consiliul Local al orașului Izmail (Ucraina), care va derula activitățile împreună cu Consiliul Județean Tulcea, Consiliul Regional Odessa (Ucraina) și Asociația pentru Cooperare Transfrontalieră “Euroregiunea Dunărea de Jos” (România).
  2. Proiectul Cooperare Regională pentru Prevenirea și Lupta împotriva Infracționalității Transfrontaliere (SAGA) vizează intensificarea cooperării polițienești în special prin îmbunătățirea schimbului de informații între structurile din România și cele din Ucraina prin intermediul unei platforme IT. Cu un buget de 5,2 milioane euro (3,2 milioane euro fonduri nerambursabile), partenerii proiectului, Inspectoratul General al Poliției Române, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Inspectoratul “Bucovina” pentru Situații de Urgență Suceava, Departamentul Poliției Naționale din regiunea Ivano-Frankivsk (Ucraina),  Inspectoratele Județene de Poliție Botoșani, Suceava, Maramureș, Satu Mare și Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației vor reabilita stațiile de poliție din zonele de frontieră, vor dezvolta un sistem IT de cooperare, vor achiziționa echipamente performante și vor derula un program de formare a ofițerilor de poliție din România și Ucraina.
  3. proiectul Îmbunătăţirea Siguranţei Populaţiei prin Managementul Situaţiilor de Urgenţă (BRIDGE), cu o valoare totală de 7,4 milioane de euro (6,6 milioane euro reprezentând fonduri europene) își propune pregătirea personalului care activează în domeniul situațiilor de urgență, precum și asigurarea infrastructurii necesare. Proiectul este derulat, în parteneriat, de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență din România, Inspectoratul General al Aviației (România), Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Departamentul Serviciului de Stat pentru Situațiile de Urgență din Cernăuți (Ucraina), Departamentul Serviciului de Stat pentru Situațiile de Urgență din Ivano-Frankivsk (Ucraina) și Inspectoratul pentru Situațiile de Urgență “Bucovina” din Suceava. Finanțarea va fi folosită pentru construirea unui poligon de training pentru situații de urgență și a unei piste de aterizare pentru elicoptere la Suceava, modernizarea dispeceratului Serviciului de Stat pentru Situațiile de Urgență din Cernăuți (Ucraina), modernizarea unui centru de training în Ivano-Frankivsk (Ucraina), achiziția de vehicule speciale și pregătirea cadrului legal privind organizarea şi operarea structurilor implicate în gestionarea situaţiilor de urgenţă.
  4. proiectul Infrastructură Transfrontalieră de Sănătate, cu un buget total de 4,2 milioane euro (din care 3,7 milioane euro fonduri europene)vizează investiții în mai multe secții din spitalele cuprinse în proiect, respectiv reabilitarea și dotarea secțiilor de sterilizare și ortopedie din cadrul Spitalului Județean Tulcea (România); reabilitarea unei clădiri a Spitalului Municipal Măcin (România); modernizarea şi echiparea secţiei de chirurgie a Spitalului Bazinul Dunării, Izmail (Ucraina); reabilitarea și dotarea secției de copii a Spitalului Orășenesc din Izmail (Ucraina). Liderul proiectului, Consiliul Județean Tulcea, va derula acest proiect împreună cu Unitatea Administrativ-Teritorială Măcin, Spitalul Regional Dunărea din Odessa, Consiliul Local Izmail (Ucraina) și Asociația de Cooperare Trasfrontalieră “Euroregiunea Dunărea de Jos” (România).

Activitățile celor patru proiecte vor fi realizate în termen de 36 de luni de la data semnării contractelor de finanțare.

Aceste proiecte totalizează aproximativ 30% din fondurile europene alocate Programului Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020.

Programul Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020 este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate, având o alocare financiară de 60 de milioane de Euro. Programul se adresează zonei aflate la frontiera dintre România şi Ucraina şi va contribui la atingerea obiectivului general al Instrumentului European de Vecinătate: evoluţia către o regiune de prosperitate şi bună vecinătate, realizată prin acţiuni de cooperare transfrontalieră în beneficiul statelor membre şi nemembre ale UE, care se învecinează.

Articolul anterior
NEWSLETTER#5 NewGenerationSkills
Articolul următor
NEWSLETTER#5 NewGenerationSkills
Meniu
Sari la conținut