Economia circulară: Vouchere de 15.000 euro pentru întreprinderi mici şi mijlocii

Astăzi, 3 august 2020, se relansează Schema de vouchere pentru adoptarea de soluții de economie circulară din cadrul proiectului C-Voucher, schemă având alocat un buget de 360.000 euro la nivel european. Finanțarea este asigurată din programul pentru stimularea cercetării și inovării, Horizon 2020.

Apelul de finanțare se adresează întreprinderilor mici şi mijlocii, inclusiv microintreprinderilor, care intenționează să dezvolte și să adopte soluții de economie circulară în afacerea proprie. Economia circulară esteun model de producție și consum care are implică partajarea, reutilizarea, repararea, renovarea și reciclarea materialelor și produselor existente cât mai mult posibil. În acest fel, ciclul de viață al produselor este extins.

Sunt vizate în principal firme din industria prelucrătoare, agro-alimentară, textile, sănătate și domeniul apei.

Urmare a selecției de proiecte 24 de firme din Europa vor fi incluse timp de 3 luni într-un Program de Accelerare, în scopul elaborării unui plan de afaceri pentru documentarea soluției circulare la nivelul firmei.

Programul va consta în:  

  • Acordarea unui voucher de 15.000 euro sub formă de grant nerambursabil pentru elaborarea planului de economie circulară;
  • Asistență din partea unui expert dedicat pentru identificarea soluțiilor circulare;
  • Mentorat în afaceri și acces la finanțări ulterioare pentru implementarea soluției, prin asistență acordată de acceleratoare din Spania si Franța.

Următoarele materiale vin în sprijinul potențialilor aplicanți:

Aplicațiile/ Proiectele se depun on-line, până la data de 30 octombrie 2020, prin completarea în limba engleză a informațiilor legate de situația actuală a afacerii și a industriei în care activează firma, nevoia de dezvoltare, soluția propusă, gradul ei de inovare și potențialul de internaționalizare.

Soluțiile vizate pot fi diverse, precum optimizarea fluxului de producție sau servicii, încorporarea de materiale biodegradabile sau prelungirea ciclului de viață a produselor, reducerea, reciclarea sau reutilizarea deșeurilor generate, adoptarea de soluții digitale care să contribuie la eficientizarea resurselor, alinierea la standardele de mediu și totodată modificarea modelului de administrare a afacerii, de la liniar la circular.

Pentru inspirație și documentare, vă recomandam:

Referințe:

Firmele interesate se pot adresa în scris sau telefonic experților ADR Nord-Vest din Departamentul  Dezvoltare Regională, Proiecte și Relații Internaționale, pentru validarea ideii de proiect sau pentru îndrumare în structurarea aplicației.

Date contact: Tel: +0264-431550, int. 23; Fax: +0264-439222;

Manager de proiect: Ioana Dragos, tel: +0755-777039, E-mail: ioana.dragos@nord-vest.ro

Proiectul C-VOUCHER se implementează de către un consorțiu european din șase state format din agenții de dezvoltare, acceleratoare și clustere. Acesta este ultimul apel din cele patru dedicate dezvoltării și asimilării de soluții de economie circulară în rândul întreprinderilor prin vouchere de inovare și pachete de servicii suport, cu un buget total de 4,2 milioane de euro.

Articolul anterior
A fost publicată Instrucţiunea nr. 165/2020 privind perioada de depunere a proiectelor pentru apelul nr. POR/2019/1/1.1/OS 1.2/1
Articolul următor
Economia circulară: Vouchere de 15.000 euro pentru întreprinderi mici şi mijlocii
Meniu
Sari la conținut