Bilanț NEPTUNE – Acceleratorul de soluții inovative în domeniul apei

Proiectul NEPTUNE, finanțat din programul de cercetare al Comisiei Europene Horizon 2020, implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest în perioada aprilie 2016 – decembrie 2018, în cadrul unui consorțiu european de clustere și agenții suport, a ajuns la final, cu rezultate deosebite:

  • 72 de firme din 7 state au beneficiat de vouchere de inovare în valoare de 2,8 milioane de euro, servicii suport de internaționalizare și oportunități de finanțare
  • 41 de soluții inovative în domeniu apei au fost generate prin proiecte colaborative inter-sectoriale și transnaționale – Catalogul Proiectelor Inovative NEPTUNE

Rezultatele inovațiilor dezvoltate în cadrul Acceleratorului au fost prezentate în detaliu în cadrul Conferinței Finale NEPTUNE la Bruxelles în luna octombrie 2018, cu participarea firmelor care au beneficiat de voucherele de inovare, a organizațiilor partenere, a experților în domeniul apei, precum și a reprezentanților Comisiei Europene.

Patru soluții inovative în domeniul apelor uzate și al mediului, cu potențial deosebit, au fost generate în cadrul Acceleratorului NEPTUNE de către șase firme din Regiunea Nord-Vest, cu un buget total la nivelul partenerilor români de 275.000 euro.

  • Creșterea eficienței reducerii nutrienților din apele reziduale provenite din comunități mici, implementat de SC Ecotrust (Ro) și EcoSistemi (IT) – prototipul unei stații de pre-epurare, epurare și tratare a apei reziduale provenită din industria de procesare a cărnii. Combinînd tratarea traditională primară anaerobă a apelor uzate cu o nouă metodă bazată pe reactor celular, apa reziduală este adusă la standardul care permite deversarea în rețeaua de canalizare sau direct în emisarul natural. Tehnologia se preteaza în special în zonele care nu pot fi conectate la sisteme centralizate orășenești.

 

  • ANASYWA: Sistem avansat de nanofiltrare pentru epurarea apei, implementat de SC Stea Tech (Ro) și SC Electronic April (RO) – permite transformarea apei provenită din fântâni, izvoare și surse de suprafață, în apă potabilă de cea mai bună calitate, printr-o procedură de nanofiltrare prin care sunt eliminați fierul, manganul, sulfații, duritatea și contaminanții biologici. Inovația constă în utilizarea de membrane de nanofiltrare capabile să înlocuiască tehnologia clasică, procesul fiind monitorizat prin internet printr-un software dedicat.

 

  • SONOELCHEMCELL: Prototip de tratare a apelor reziduale, fără tratament biologic, cu cavitație și oxidare electrochimică în câmp de înaltă tensiune, generat de ultrasunete și dezintegrare electrocinetică, implementat de SC Kema Tronic (Ro) și SC Ost Grup (RO) – constă în testarea unei tehnologii inteligente de tratare a apelor reziduale și dezintegrare a nămolului, în scopul creșterii eficienței procesului de epurare, scăderii costurilor de operare, a impactul social și cel asupra mediului. Testele au fost electuate la Stația de epurare Cluj-Napoca și au obținut rezultate deosebite, metoda nefiind costisitoare.

 

  • DepuSAN: metodă inovativă în circuit închis pentru tratarea apelor uzate, salubrizarea și reutilizarea apelor provenite de la grajduri, implementat de SC Tomas Prodimpex (Ro) si Alfa-CM (IT) – testarea la scară largă și în condiții reale a eficienței unui polimer inovativ, produs anti-microbian, pentru dezinfecția și reutilizarea apelor provenite din sectorul zootehnic. Astfel, prin această tehnologie, sunt tratate reziduurile lichide formate din urină, balegar și apă cu care se spală animalele și grajdurile, obținându-se o apă limpede, fără miros și purificată biologic.

Pentru aceste proiecte, serviciile de cercetare-dezvoltare, respectiv asistență pentru prototipare și realizarea testelor biologice și fizico-chimice, au fost realizate de către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Instrumentație Analitica ICIA – INOE 2000, filiala Cluj-Napoca și de către Centrul de Mediu și Sănătate, organizații validate și înscrise în Catalogul NEPTUNE al furnizorilor de servicii inovative, alături de alți potențiali furnizori din 7 țari. Versiunea ultimă a Catalogului este disponibilă pe website-ul NEPTUNE: http://www.neptune-project.eu

Mai multe detalii despre bilanțul acestui proiect de succes la nivel europeran, regăstiți în:

Articolul anterior
Bilanț NEPTUNE – Acceleratorul de soluții inovative în domeniul apei
Articolul următor
A fost modificat Ghidul Solicitantului – Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul apelului de proiecte cu numărul POR/2017/4/4.2/1
Meniu
Sari la conținut