Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest a publicat miercuri, 12 octombrie 2022, varianta finală a Strategiei Sectoriale de Turism 2021-2027 a Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest, aprobată prin Ordinul 13 din 04.10.2022.

 

Turismul este vital pentru succesul multor economii din întreaga lume, dacă este înțeles și aplicat corect; el poate îmbunătăți nivelul de trai în comunitățile gazdă prin crearea de locuri de muncă și valorificarea produselor și a indentității locale, cu condiția ca abordarea să fie spre sustenabilitate, autenticitate/unicitate, atractivitate/competitivitate și, preponderent, export.

La nivelul Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest dorim să ne focalizăm pe următoarele linii directoare, în ceea ce privește turismul:

  • Identificarea elementelor de autenticitate, unicitate și atractivitate a destinației (pentru poziționare – identitate și branding)
  • Atragerea și implicarea comunităților, producătorilor și produselor locale în oferta turistică din cadrul destinației, pentru a beneficia de produse turistice atractive și competitive atât pentru rezidenți cât și pentru turismul intern și piața internațională, în scopul creșterii calității vieții comunității locale, prin:
    • Creșterea numărului de sosiri ale turiștilor străini în cadrul destinației și/sau creșterea sumelor de bani cheltuite de aceștia în cadrul destinației;
    • Scăderea numărului de plecări ale rezidenților în afara destinației și/sau scăderea sumelor de bani cheltuite de aceștia în alte destinații;
    • Atragerea rezidenților înspre consumul produselor locale.

De asemenea, la nivel orizontal avem în vedere următoarele aspecte:

  • Digitalizarea atracțiilor și serviciilor turistice din regiune;
  • Accesibilizarea regiunii (pentru persoanele cu deficiențe/handicap);
  • Dezvoltarea, poziționarea și valorificarea turistică integrată, coerentă și sustenabilă, ținând cont de specificul microdestinațiilor adiacente;
  • Specializarea personalului din industria turismului și a ospitalității;
  • Sustenabilitatea regiunii (comunități locale, gastronomie și produse locale, protejarea mediului înconjurător și a biodiversității, la nivelul fiecărei microdestinații).

Documentul a fost supus consultării publice în luna iunie 2022, observațiile fiind analizate și integrate în varianta finală ce poate fi descarcată cu un click pe butonul de mai jos:

Meniu
Sari la conținut